Zonnepanelen.


Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse ‘Photo-Voltaic’) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit dat op duurzame wijze is verkregen. Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht om gelijkstroom-spanning te laten ontstaan. Deze wordt omgezet in wisselspanning dat ook wel ‘stroom’ genoemd wordt.

Formaten van zonnepanelen

Er een standaard formaat ontstaan van panelen met een oppervlakte van 60 vierkante zonnecellen van elk 156 x 156 mm. Dit komt overeen met een afmeting per paneel van 1,00 x 1,65 meter. De oppervlakte per paneel komt zo op gemiddeld 1,65 m2.

Hoe werken zonnecellen?

Zonnecellen zijn gemaakt van een natuurlijk product genaamd silicium. Dit silicium wordt gesneden in dunne plakken en bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht ontstaat er een spanning tussen de twee lagen die wordt afgevangen. Vandaar dat op alle zonnecellen hele dunne ‘spoortjes’ zijn aangebracht waarmee de ontstane stroom wordt afgevoerd.

Aansluiting zonnepanelen

Een zonnepaneel levert gelijkstroom in een lage spanning. Om deze stroom geschikt te maken voor gebruik worden de zonnepanelen aangesloten op een omvormer. In deze omvormer wordt gelijkstroom omgezet naar wisselstroom van 230 volt. De omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet, waarmee de energie die niet gebruikt wordt doorgesluisd kan worden naar het energiebedrijf. De elektriciteitsmeter kan teruglopen als in huis minder elektriciteit verbruikt wordt dan het zonnepaneel levert.

Voordelen zonnepanelen

▪️ Besparing op de energierekening voor minstens 25 jaar
▪️ Verhoog de waarde van uw woning
▪️ Hoger energielabel
▪️ Hoger rendement dan op spaargeld
▪️ Draag bij aan een beter klimaat
▪️ BTW-vrij (teruggave van overheid)

Nadelen zonnepanelen

▪️ Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen
▪️Investering nodig

▪️Soms zijn er een paar aanpassingen nodig in het pand